Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ;


ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ;
Ο τομέας της Υγείας έχει ανεπανόρθωτα πληγεί από το 2010 δηλαδή από τα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων. Με αποτέλεσμα η υγεία να είναι σχεδόν σε «απασφάλιση» ,τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας. Για να υπάρξει ασφαλής προοπτική πρέπει άμεσα να γίνει χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών υγείας σε επίπεδα που να είναι αποδεκτά για μια ευρωπαική χώρα. Το 8,7% επί του ΑΕΠ για τις συνολικές δαπάνες υγείας εκ των οποίων το 6,4% του ΑΕΠ για τις δημόσιες δαπάνες και περίπου 2,3% για τις ιδιωτικές είναι το ασφαλές διεθνώς αναγνωρισμένο ποσοστό. Τα αντίστοιχα νούμερα της Ελλάδας ήταν προ κρίσης οι συνολικές δαπάνες 8 %- 9% του ΑΕΠ (σαφώς ένα ΑΕΠ που δεν έχει σχέση με το σημερινό το απομειωμένο) με τις σταδιακές μειώσεις το 2015 οι αντίστοιχες δαπάνες έγιναν 5,4% του ΑΕΠ και εάν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση θα φτάσει το 2019 γύρω στο 5% του ΑΕΠ.
Η υποχρηματοδότηση της υγείας που καταγγέλλεται από το 2011 είχε ως αποτέλεσμα :
- να «αργοπεθαίνει» το ΕΣΥ
- να πεθαίνει ο ΕΟΠΥΥ στη γέννησή του και
- τα πιράνχας της υγείας που εποφθαλμιούσαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης ,να τρίβουν τα χέρια τους.
Μετά μιλάμε για τριτοκοσμικές συνθήκες στα νοσοκομεία όπως π.χ
στο ΑΤΤΙΚΟΝ στην εφημερία έχουμε 140 ράντσα και δεν διερωτώμεθα που και πότε γέμισαν τα κρεβάτια αλλά και γιατί ,ενώ το διπλανό Λοιμωδών – Αγ. Βαρβάρα έκλεισε με πομπώδη τρόπο ο τότε υπουργός το 2013.
Η αναστολή της λειτουργίας του παιδοχειρουργικού τμήματος του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Πειραιά από το 2012 που έγινε χωρίς λόγο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μια ολόκληρη εφημερία μιας ευρύτατης περιοχής της
Αττικής μέχρι σήμερα ακόμα αναμένεται το γιατί από το 2013 περιμένουμε να δοθούν εξηγήσεις .
Πρέπει όλοι πλέον να σταματήσουν να κάνουν διαπιστώσεις και να ξεκινήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας να βοηθήσει το σύστημα υγείας.
Ως θεραπεία συνιστάται:
α) Άμεσες προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών κι άλλων υγειονομικών ειδικοτήτων .Η μνημονιακή απαίτηση καμμίας πρόσληψης είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη 5000 ιατρών και 15000 νοσηλευτών – υγειονομικών. Κι αν λάβουμε υπόψη τις απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στο χώρο των ιατρών τα νούμερα ανεβαίνουν. Οι πενιχρές προσλήψεις του παρόντος δεν επαρκούν.
β) Η Π.Φ.Υ κυριολεκτικά διαλύθηκε το 2014 με αρχή αυτής της διάλυσης το 2012 όπου η περίθαλψη ΙΚΑ έγινε ΕΟΠΥΥ και μετά ΠΕΔΥ . Το σύστημα άδειασε το 2014 έμειναν λίγοι ιατροί στις δημόσιες δομές και η πλειοψηφία προσφέρει υπηρεσίες με ασφαλιστικά δικαστικά μέτρα. Ενώ οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί είναι απλήρωτοι με μεγάλες καθυστερήσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2010.
γ) Όσον αφορά την διασφάλιση της φαρμακευτικής και Ιατρικής εργαστηριακής δαπάνης για να αποτραπεί οποιοσδήποτε μηχανισμός υπέρβασης θα πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή συνταγογράφησης μόνο με το ΑΜΚΑ του ασθενούς αλλά με κάποιο προσωπικό κωδικό, PIN, ώστε να ανοίγει ο Ιατρικός φάκελος. Καθώς επίσης το φαρμάκο να χορηγείται μόνο με Ιατρική συνταγή.
δ) Επειδή η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη γεωγραφική μορφολογία με ορεινούς όγκους και νησιωτικούς σχηματισμούς θα πρέπει να δίνονται συνεχώς κίνητρα για την επαρκή στελέχωση των δομών υγείας ώστε να έχει Προσφορά η Ζήτηση. Με αυτό τον τρόπο ίσως κατορθώσουμε οι Έλληνες Ιατροί αντί να στελεχώνουν τις μονάδες υγείας του εξωτερικού να στελεχώνουν τις Ελληνικές.
Αν όλα αυτά δεν αρχίσουν χωρίς γκρίνια και μεμψιμοιρία αλλά με βούληση να υλοποιηθούν, ένα είναι σίγουρο ότι η υγεία του Ελληνικού
λαού θα είναι στον «αέρα». Οι ευθύνες των ιθυνόντων του παρελθόντος είναι μεγάλες και τραγικές και αν οι σημερινοί δεν επισπεύσουν τη λήψη άμεσων κι επαρκών μέτρων θα είναι συνυπεύθυνοι . Επιβάλλεται δε η αναζήτηση ευθυνών για ότι έχει συντελεστεί στο χώρο της υγείας στο παρελθόν.
Οι καιροί ου μενετοί
ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ